Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Tijdelijk deel van woning verhuren mag belastingvrij

Geplaatst op: 16-08-2019, 13:14:04

Mensen die tijdelijk een deel van hun eigen woning bijvoorbeeld via Airbnb verhuren, hoeven daar helemaal geen belasting over te betalen. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland.

Daarmee gaat de rechter in tegen een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Die vond dat mensen die een gedeelte van hun huis een paar weken per jaar verhuren, daar wel belasting over moeten betalen. Volgens het hof moet dat overigens in box 3, bij het belasting over het vermogen, en niet bij de inkomstenbelasting in box 1, zoals de Belastingdienst vindt dat het hoort.

De rechtbank in Noord-Holland denkt daar in deze zaak weer anders over. Die vindt namelijk dat er helemaal geen belasting betaald hoeft te worden. Niet in box 1, maar ook niet in box 3.

Wettekst

In de wettekst staat namelijk dat iemand die zijn hele woning tijdelijk verhuurd, over 70% van de opbrengst inkomstenbelasting moet betalen. Wat de Belastingdienst betreft zou dat ook automatisch moeten gelden voor iemand die niet de hele woning, maar een gedeelte daarvan verhuurt.

Daar is de rechter het niet mee eens. Die vindt dat het gedeelte van de woning dat tijdelijk verhuurd wordt in box 1 valt. Van het overhevelen naar box 3, dat volgens het gerechtshof Amsterdam wel zou moeten, is volgens de rechter ook geen sprake.

Dat het verhuurde deel van de woning in box 1 valt, betekent volgens de rechter niet dat er ook daadwerkelijk belasting betaald moet worden. De rechter begrijpt het wel als de Belastingdienst stelt dat de regels voor de gehele woning ook voor een deel van de woning zouden moeten gelden. Maar die logica volgt niet uit de wetsgeschiedenis en de parlementaire behandeling daarvan. En dus hoeft deze verhuurder geen belasting te betalen.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 16 augustus 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina